no_CV [GR]

O Κώστας Φάρκωνας γεννήθηκε το Νοέμβρη του 1973 στην Αθήνα και περνά πολύ – ελεύθερο ή μη – χρόνο με τους υπολογιστές, τα gadgets και τα games από την… τρυφερή ηλικία των 10 ετών. Να μιλά για τον εαυτό του σε τρίτο πρόσωπο είναι άβολο, αλλά να κάνει το ίδιο σε πρώτο πρόσωπο, και μάλιστα γραπτά, είναι γελοίο – τρίτο πρόσωπο καλύτερα, λοιπόν. Όχι ακριβώς το τυπικό δείγμα τελειόφοιτου του τμήματος ΜΜΕ του Παντείου, ο Κώστας επέλεξε να ειδικευτεί στο ρεπορτάζ της πληροφορικής, των τηλεπικοινωνιών και της ψηφιακής διασκέδασης – όχι του «σοβαρού» οικονομικού και σίγουρα όχι του «βρώμικου» πολιτικού ρεπορτάζ. Δεν το μετάνιωσε στιγμή.

Η δημοσιογραφική διαδρομή του ξεκίνησε από το περιοδικό Professional Amiga το 1991, για θέματα desktop publishing και ψυχαγωγίας, όμως στα μέσα του 1993 – οπότε κι άρχισε να αρθρογραφεί στην Ελευθεροτυπία – βρίσκεται ουσιαστικά το εφαλτήριο της καριέρας του. Το 1995 η εφημερίδα έκανε το πρώτο βήμα στον χώρο των εκδόσεων για τεχνολογία με το ένθετο Info της Κυριακάτικης, όπου ο γράφων βρήκε περισσότερο πρόσφορο έδαφος για τη θεματολογία που προτιμά. Η μόνιμη συνεργασία του με το συγκρότημα Τεγόπουλου συνεχίστηκε ως τον Ιούλιο του 2007, μέσα από το καθημερινό φύλλο της Ελευθεροτυπίας και το ένθετο Έψιλον της Κυριακάτικης.

Από το 1996, συνεχίζοντας να αρθρογραφεί στην Ελευθεροτυπία, διατηρούσε συνεργασίες με τεχνολογικά και άλλα περιοδικά: από τα neo, CyberWeek και Κινητή Τηλεφωνία, μέχρι τα Know-How, Infotainment Arena, Αθηνόραμα και Ευ Ζην. Διατήρησε επίσης πολύχρονη παρουσία με μόνιμες στήλες και άρθρα στις ελληνικές εκδόσεις των περιοδικών .net και Computer Arts της Future, PC World της IDG και PC Magazine της Ziff Davis. Το πέρασμά του από τον κόσμο της τηλεόρασης έγινε το 1996-1997 στην εκπομπή Infoχώρα της ΝΕΤ, την πρώτη αξιόλογη προσπάθεια του είδους στον ελλαδικό χώρο, με παρουσιάσεις για εφαρμογές, παραγωγές multimedia και games.

Η αγάπη του πάντως για το Internet ως μέσο ενημέρωσης κι επικοινωνίας ήταν πάντα δυνατότερη από αυτήν που έτρεφε για τα παραδοσιακά μέσα: η πρώτη του επαφή μ’ αυτό έγινε το 1991 από το πανεπιστημιακό δίκτυο «Αριάδνη» κι εξελίχθηκε σε γνώση επαρκή ώστε το 1996 να δημιουργήσει το πρώτο ολοκληρωμένο Web site για την πληροφορική, τις τηλεπικοινωνίες και την ηλεκτρονική διασκέδαση στα ελληνικά, το Homo Digitalis. Η προσπάθεια αποδείχθηκε αρκετά επιτυχημένη ώστε να κεντρίσει το ενδιαφέρον μίας ομάδας επενδυτών που το 1999 ίδρυαν μία εταιρεία με το όνομα MediaOne (αργότερα Can Communications) και αντικείμενο τη δημιουργία περιεχομένου αποκλειστικά για το Δίκτυο.

Η σχετική συνεργασία είχε ως αποτέλεσμα το Gamelife, το πρώτο εξειδικευμένο ελληνόγλωσσο portal για την ηλεκτρονική ψυχαγωγία. Στην επόμενη πενταετία – και πριν αποχωρήσει από την Can Communications το 2004 – ο γράφων και η ομάδα του ανέδειξαν το Gamelife στο πρώτο ελληνικό Δικτυακό μέσο ενημέρωσης για την ψηφιακή διασκέδαση που «κέρδισε» τόσο το κοινό του, όσο και τις εταιρείες του χώρου στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Παράλληλα με τα προαναφερθέντα, ο γράφων εργάστηκε για περισσότερα από 10 χρόνια ως σύμβουλος επιχειρήσεων για έναν αριθμό μεγάλων εταιρειών της ελληνικής αγοράς. Ανάμεσα σ’ αυτές ξεχωρίζουν τα 3.5 χρόνια συνεργασίας με τη Microsoft Hellas για την γκάμα προϊόντων home entertainment, τα 4 χρόνια συνεργασίας με τη Sony Hellas για τα προϊόντα PlayStation (και στις δύο περιπτώσεις για την επιμέλεια των δελτίων Τύπου και άλλου υλικού), η ανάπτυξη των πρώτων ελληνόγλωσων επίσημων Web sites για τα PlayStation2 και PSP, καθώς και η ανάπτυξη ολοκληρωμένου portal για τα προϊόντα της Nintendo. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται η επίβλεψη ανάπτυξης των Web sites και άλλων εταιρειών, εκτός αγοράς τεχνολογίας.

Σήμερα ο γράφων τελεί καθήκοντα διευθυντή στο Αθηνόραμα Digital, το τμήμα του Αθηνόραμα.gr – από τους δημοφιλέστερους προορισμούς στο ελληνικό Web – που εστιάζει στην αγορά του home entertainment για το ευρύ κοινό. Είναι επίσης ενεργά αναμεμιγμένος στην παρουσία της Δέσμης Εκδοτικής, ιδιοκτήτριας εταιρείας του Αθηνοράματος, στο χώρο των smartphones και tablets. Συνεχίζει ν’ αναλαμβάνει επιλεκτικά την οργάνωση κι επίβλεψη έργων ως σύμβουλος επιχειρήσεων, τόσο σε περιβάλλον Web, όσο και σε μορφή εφαρμογών για smartphones, tablets και Smart TV. Α! Και ανανεώνει με νέα άρθρα το παρόν site, φυσικά – όταν υπάρχει διαθέσιμος χρόνος γι’ αυτό.

Όταν δεν ασχολείται με τους Η/Υ, το Internet, τα games, τα gadgets ή το home cinema, ο γράφων προσπαθεί να μην βρίσκεται μπροστά σε οθόνες – ακόμη κι επιτυχώς πολλές φορές. Περνά τον ελεύθερο χρόνο του με βιβλία, σινεμά, σκάκι και το golden retriever του. Η μουσική «παίζει» γύρω του 24/7 (η τηλεόραση σχεδόν ποτέ), τα ταξίδια προκύπτουν ως μέρος της δουλειάς (αλλά τ’ αγαπά ασχέτως) και το καλό κρασί είναι πάντα ευπρόσδεκτο (ειδικά αν τυγχάνει λευκό).

Ως είθισται για… «παιδί του Internet», ο Κώστας Φάρκωνας έχει παρουσία σε όλα σχεδόν τα γνωστά Δικτυακά σημεία συνάντησης. Η σελίδα του στο Facebook είναι αυτή, η συνεισφορά του στο Twitter βρίσκεται εδώ, το επαγγελματικό του προφίλ στο LinkedIn φιλοξενείται εδώ, τα video μουσικής που δημοσιεύει βρίσκονται εδώ στο Vimeo και εδώ στο YouTube και τα wallpapers που φτιάχνει κατά καιρούς συγκεντρώνονται στο Flickr εδώ. Όχι, δεν διατηρεί account στο FourSquare: γιατί να κάνει τη δουλειά της NSA ακόμη ευκολότερη, δηλαδή;

Απάντηση