Κι εσύ ποιός είσαι, λοιπόν;
O Κώστας Φάρκωνας γεννήθηκε το Νοέμβρη του 1973 στην Αθήνα και περνά πολύ – ελεύθερο ή μη – χρόνο με τους υπολογιστές, τα gadgets και τα games από την… τρυφερή ηλικία των 9 ετών. Όχι ακριβώς το τυπικό δείγμα τελειόφοιτου του τμήματος ΜΜΕ του Παντείου, επέλεξε από πολύ νωρίς να ειδικευτεί στο ρεπορτάζ της πληροφορικής, των τηλεπικοινωνιών και της ψηφιακής διασκέδασης – όχι του «σοβαρού» οικονομικού και σίγουρα όχι του «βρώμικου» πολιτικού ρεπορτάζ. Δεν το μετάνοιωσε στιγμή.
Η δημοσιογραφική διαδρομή του ξεκίνησε από το περιοδικό Professional Amiga το 1991, για θέματα desktop publishing και ψυχαγωγίας, όμως στα μέσα του 1992 – οπότε κι άρχισε να αρθρογραφεί στην Ελευθεροτυπία – βρίσκεται ουσιαστικά το εφαλτήριο της καριέρας του. Το 1995 η εφημερίδα έκανε το πρώτο βήμα στον χώρο των εκδόσεων για τεχνολογία με το ένθετο Info της Κυριακάτικης, όπου ο γράφων βρήκε πρόσφορο έδαφος για τη θεματολογία που προτιμά. Η μόνιμη συνεργασία του με το συγκρότημα Τεγόπουλου συνεχίστηκε ως τον Ιούλιο του 2007, μέσα από το καθημερινό φύλλο της Ελευθεροτυπίας και το ένθετο Έψιλον της Κυριακάτικης.
Από το 1996, συνεχίζοντας να αρθρογραφεί στην Ελευθεροτυπία, διατήρησε τακτικές συνεργασίες με τεχνολογικά και άλλα περιοδικά: από τα neo, CyberWeek και Κινητή Τηλεφωνία μέχρι τα Know-How, Infotainment Arena, Αθηνόραμα και Ευ Ζην. Είχε επίσης πολύχρονη παρουσία με μόνιμες στήλες και άρθρα στις ελληνικές εκδόσεις των περιοδικών .net και Computer Arts της Future, PC World της IDG και PC Magazine της Ziff Davis. Το πέρασμά του από τα τηλεοπτικά έγινε το 1996 και 1997 στην εκπομπή Infoχώρα της ΝΕΤ, την πρώτη αξιόλογη προσπάθεια του είδους στον ελλαδικό χώρο, με παρουσιάσεις για εφαρμογές, multimedia και games.
Η αγάπη του πάντως για το Internet ήταν πάντα δυνατότερη της αντίστοιχης για τα παραδοσιακά μέσα: η πρώτη του επαφή μ’ αυτό έγινε το 1992 στο πανεπιστημιακό δίκτυο «Αριάδνη» κι εξελίχθηκε σε γνώση επαρκή ώστε το 1996 να δημιουργήσει το πρώτο ολοκληρωμένο website για τεχνολογία, τηλεπικοινωνίες και ηλεκτρονική διασκέδαση στα ελληνικά, το Homo Digitalis. Η προσπάθεια αποδείχθηκε αρκετά επιτυχημένη ώστε να κεντρίσει το ενδιαφέρον ομάδας επενδυτών που το 1999 ίδρυαν μία εταιρεία ονόματι MediaOne (αργότερα Can Communications) και αντικείμενο τη δημιουργία περιεχομένου αποκλειστικά για το Web.
Η σχετική συνεργασία είχε ως αποτέλεσμα το Gamelife, το πρώτο εξειδικευμένο ελληνόγλωσσο portal για την ηλεκτρονική ψυχαγωγία. Στην επόμενη πενταετία – και πριν αποχωρήσει από την Can Communications το 2004 – ο γράφων και η ομάδα του ανέδειξαν το Gamelife στο πρώτο ελληνικό Δικτυακό μέσο ενημέρωσης για την ψηφιακή διασκέδαση που «κέρδισε» τόσο το κοινό της, όσο και τις εταιρείες της.
Παράλληλα με τα προαναφερθέντα ο γράφων εργάστηκε για περισσότερα από 15 χρόνια ως σύμβουλος επιχειρήσεων για έναν αριθμό μεγάλων εταιρειών της ελληνικής αγοράς. Ανάμεσα σ’ αυτές ξεχωρίζουν τα 3 χρόνια συνεργασίας με τη Microsoft Hellas για τα προϊόντα home entertainment, τα 4 χρόνια συνεργασίας με τη Sony Hellas για τα προϊόντα PlayStation (και στις δύο περιπτώσεις για την επιμέλεια των δελτίων Τύπου και άλλου υλικού), η ανάπτυξη των πρώτων ελληνόγλωσσων επίσημων websites για τα PlayStation2 και PSP, καθώς και η ανάπτυξη ολοκληρωμένου portal για τα προϊόντα της Nintendo. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται η επίβλεψη ανάπτυξης των Web sites και άλλων εταιρειών, εκτός αγοράς τεχνολογίας.
Σήμερα ο γράφων είναι ο διευθυντής του Αθηνόραμα Digital, του τμήματος του Αθηνόραμα.gr – από τους top προορισμούς στο ελληνικό Web – που εστιάζει στην αγορά του home entertainment για το ευρύ κοινό. Συνεχίζει ν’ αναλαμβάνει επιλεκτικά την οργάνωση/επίβλεψη έργων ως σύμβουλος επιχειρήσεων, τόσο σε περιβάλλον Web, όσο και σε μορφή apps για smartphones, tablets ή smart TV. Α! Και να δημοσιεύει νέα άρθρα στο παρόν site φυσικά.
Όταν δεν ασχολείται με τεχνολογία, με το Internet, με games ή gadgets κλπ. ο γράφων προσπαθεί να μην βρίσκεται μπροστά σε οθόνες – ακόμη κι επιτυχώς πολλές φορές. Περνά τον ελεύθερο χρόνο του με την οικογένειά του, με βιβλία και ταινίες ή σειρές. Η μουσική παίζει γύρω του σχεδόν μόνιμα (τα τηλεοπτικά κανάλια σχεδόν ποτέ), τα ταξίδια προκύπτουν ως μέρος της δουλειάς (μα τ’ αγαπά ασχέτως) και το καλό κρασί είναι πάντα ευπρόσδεκτο (ειδικά αν τυγχάνει λευκό).
Σαν… «παιδί του Internet», ο Κώστας Φάρκωνας έχει παρουσία σε όλα σχεδόν τα γνωστά Δικτυακά σημεία συνάντησης. Το διεθνές προσωπικό του site και το αντίστοιχο ευρωπαϊκό βρίσκονται εδώ και εδώ. Η σελίδα του στο Facebook είναι αυτή, η συνεισφορά του στο Twitter βρίσκεται εδώ, το επαγγελματικό του προφίλ στο LinkedIn φιλοξενείται εδώ, οι φωτογραφίες που συλλαμβάνει για το Instagram βρίσκονται εδώ, τα video μουσικής που δημοσιεύει βρίσκονται εδώ στο Vimeo ή εδώ στο YouTube και τα wallpapers που φτιάχνει κατά καιρούς συγκεντρώνονται στο Flickr εδώ. Το TikTok μπορεί να περιμένει!