Μα, φυσικά. Από τα ευκόλως εννοούμενα το γεγονός ότι με ενδιαφέρει περισσότερο από τον πιο πολύ κόσμο η εξέλιξη της τεχνολογίας – και όχι μόνο για… βιοποριστικούς λόγους. Θέλω να την βλέπω να σημειώνει πρόοδο σε όλους τους χώρους που αγγίζει, επειδή ειλικρινά πιστεύω ότι έχει τη δυναμική και τις προοπτικές να κάνει τη ζωή των ανθρώπων καλύτερη, ευκολότερη, διασκεδαστικότερη, εν τέλει ομορφότερη. Αλλά υπάρχουν και φορές που δεν αδικώ όλους εκείνους που υποστηρίζουν πως αρκετές εταιρείες που παράγουν τεχνολογία… «έχουν ξεφύγει» όσον αφορά το ρυθμό της εξέλιξης αυτής. Πως ουσιαστικά εισάγουν νέες τεχνολογίες πολύ ταχύτερα απ’ ότι η αγορά προλαβαίνει να αφομοιώσει τις προηγούμενες. Δεν τους αδικώ. Kαι ελάχιστες, πανελάχιστες φορές, θα μπορούσα να ταχθώ και με το μέρος τους.
Ο λόγος; Η καταραμένη, μισητή ανακοίνωση της JVC που συνάντησα πριν από λίγο για δεύτερη φορά στη διάρκεια της συλλογής των πιο σημαντικών ειδήσεων για την «ανασκόπηση της χρονιάς» στο Gamespin. Η ιαπωνική εταιρεία που πρωταγωνιστεί εδώ και χρόνια στην ανάπτυξη τεχνολογιών προβολής ψηφιακής εικόνας επισημοποίησε πριν από μερικές εβδομάδες την εμπορική διάθεση του νέου της projector. Ως εδώ, όλα καλά. Πρόκειται όμως για άλλον ένα TrueHD projector, ως είθισται αυτόν τον καιρό; Εννοείται πως όχι, αλλιώς δεν θα αποτελούσε είδηση – και σίγουρα δεν θα ένοιωθα τέτοια αγανάκτηση για το γεγονός. Όχι. Ο συγκεκριμένος projector έχει ανάλυση… 4096×2400 pixels, υπερδιπλάσια δηλαδή των TrueHD προβολέων. Και ναι μεν έχουν παρουσιαστεί τέτοιοι προβολείς και στο πρόσφατο παρελθόν σε εκθέσεις, όμως η JVC θα τον διαθέσει στην ιαπωνική αγορά μέσα στον τρέχοντα μήνα, το Γενάρη, στην προνομιακή τιμή (sic) των 90.000 ευρώ!
«Ορίστε…;»
Ακριβώς. Εδώ εμείς ακόμη ονειρευόμαστε έναν «ταπεινό» Blackwing ΙΙ ή έναν «γήινο» Emerald (στους «του αθλήματος» δεν χρειάζεται να αναφέρουμε brands… μόνο μοντέλα!), αξίας 7Κ ή 10Κ ευρώ, θεωρούμενους next-gen TrueHD, και η JVC έχει ήδη περάσει στα… real next-gen TrueHD προϊόντα, απλώς «επειδή μπορεί». Εδώ η παγκόσμια αγορά δεν έχει αγγίξει ακόμη το 5% στα συστήματα απεικόνισης 1080p ανεξαρτήτως τεχνολογίας, και η JVC είναι ήδη έτοιμη να πουλήσει σε όλα τα πρώτα ξαδέλφια του αυτοκράτορα της Ιαπωνίας μια συσκευή απεικόνισης 2400p. Ε, ναι. Κάποιος έχει σίγουρα «ξεφύγει» εδώ – και δεν είναι ο T-Rex του Jurassic Park. Είναι, το δίχως άλλο, τα στελέχη της JVC.
Προς τι η… αγανάκτηση; Είναι απλό. Πώς, μα πώς ακριβώς μπορούμε εμείς πλέον να ελπίζουμε ότι το 2008 θα αποκτήσουμε έναν πολύ καλό projector TrueHD και θα είμαστε έστω και για λίγες ημέρες πανευτυχείς, γνωρίζοντας ότι στην άλλη άκρη του κόσμου μερικοί άνθρωποι γελούν με τις 1080 γραμμές μας; Ε; Πώς;
Χμμ… ναι. Ίσως μας… παρηγορεί εμάς τους «κοινούς θνητούς» το γεγονός ότι ο ανιψιός του Donald Trump θα πρέπει να δώσει άλλα 40.000 ευρώ ώστε (α) να βρει εξωτερικό scaler ικανό να υπερδιπλασιάσει τις γραμμές του Casino Royale σε 2400 για να παρακολουθήσει την ταινία σε Blu-ray και (β) να παραγγείλει απίθανης διαγωνίου ποιοτικό πανί ή ειδική μπογιά για να βάψει τον ένα τουλάχιστον τοίχο της έπαυλής του, προκειμένου να δει εικόνα αντάξια της ανάλυσης αυτής. Μας παρηγορεί το γεγονός, αλλά οριακά. Και δεν αρκεί αυτό. Καθόλου!
Φυσικά, σε όλα αυτά υπάρχει πάντοτε και ο αντίλογος. Για παράδειγμα, όταν είχε αρχικά παρουσιαστεί και ο Qualia 004 της Sony στην αγορά, 45.000 ευρώ κόστιζε – για να μην αναφερθεί κανείς στους Barco, που… «κράτησαν ψηλά τη σημαία» των 50.000+ ευρώ για χρόνια, πριν ξεπεραστούν τεχνολογικά. Και εκείνοι ήταν «μπροστά από την εποχή τους», και εκείνοι στην ουσία «δεν είχαν τι να προβάλλουν» αντάξιο των δυνατοτήτων τους, καθώς πηγές hi-def και αντίστοιχο περιεχόμενο στην ουσία δεν υπήρχαν. Αλλά τότε, όλοι τουλάχιστον ξέραμε πως βαδίζαμε μέσα σε 2-3 χρόνια προς την υψηλή ευκρίνεια. Αυτό ήταν το κοινώς αποδεκτό «μέλλον», στις 720 και 1080 γραμμές.
Άλλο όμως εκείνο. Εδώ, σήμερα, γνωρίζουμε ότι projector των 2400 γραμμών δεν θα πλησιάσει «ανθρώπινα» επίπεδα τιμολογιακά για μια… πενταετία minimum, γιατί πολύ απλά η βιομηχανία του θεάματος δεν θα αφήσει τη JVC να το κάνει (τόσες επενδύσεις σε hi-def εξοπλισμό και επεξεργασία, για το τίποτε;). Και θα μείνουμε εμείς για μια πενταετία με το… όνειρο του προβολέα 2400p, παρ’ εκτός κι αν κανένας 19χρονος από το ΜΙΤ μπορέσει να επιβάλλει στους hardware scalers να λειτουργήσουν με… μη ευκλείδεια μαθηματικά και software βασισμένο στη θεωρία του χάους, ώστε να πολλαπλασιάζουν τις γραμμές με έναν RISC των 10 δολαρίων και τον σχετικό αλγόριθμο σε assembly.
Oh, well. «Δε βαριέσαι». Τι 50Κ, τι 90Κ βρε αδελφέ. Όποιος τα έχει, ας τα δώσει. Αλλά έπρεπε να μας το ανακοινώσεις κιόλας, μαμά JVC; Κατασκεύασε 20 τέτοιους projectors και κάνε ένα private auction, κάτι low profile τέλος πάντων. Δεν θέλουμε να ξέρουμε. Ignorance is bliss.
Σνιφ. Κλαψ. Λυγμ.