Δισκοκριτική-must: Lilies & Rainbows

H Άννα Αναστασίου διαλέγει, εσύ ακούς κι απολαμβάνεις

Η… παράδοση των compilations – των συλλογών από μουσικά κομμάτια διάφορων καλλιτεχνών που συγκεντρώνουν γνωστοί ραδιοφωνικοί παραγωγοί ή DJ – θέλει να εμφανίζονται 10 ή πιο πολλές διαφορετικές κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Δεν μπορούν να είναι όλες αξιόλογες (κάποιες… annual χαρακτήρα παραέχουν γίνει πια εμπορικές και προβλέψιμες), περίμενα όμως με μεγάλο ενδιαφέρον μία συγκεκριμένη: το Lilies & Rainbows της Άννας Αναστασίου. Η πρώτη συλλογή της γνωστής ραδιοφωνικής παραγωγού του Best Radio, το Lilium Butterflies, είχε ξεχωρίσει ως ένα από τα καλύτερα CD του 2007 και λογικό ήταν οι… απαιτήσεις από τη δεύτερη να είναι ουκ ολίγες. Αντί για πεταλούδες, ουράνια τόξα: χαρακτηρίζεται και το Lilies & Rainbows από το αληθινά μοναδικό, ιδιαίτερο στυλ του προκατόχου του;

Σε αντίθεση με τις συλλογές άλλων συναδέλφων ραδιοφωνικών παραγωγών του Best (όπως του Γιώργου Σεράγου και του Αδριανού Παπαδέα), οι συλλογές της Άννας Αναστασίου δεν είναι τόσο dance υφής, όσο easy listening – στο πλαίσιο της μοντέρνας electronica ως επί το πλείστον, αλλά όχι μόνο. Το Butterflies ήταν “ταξιδιάρικο”, “γλυκό” soundtrack μελωδιών που απέπνεαν διαφορετικά συναισθήματα αλλά ποτέ μεγάλη ένταση – και το Rainbows βαδίζει στον ίδιο όμορφο δρόμο, συγκεντρώνοντας κομμάτια ρυθμικά αλλά συναισθηματικά φορτισμένα, με χαρακτηριστικά φωνητικά, βαθιά και νωχελικά beats, επιρροές ethnic, ευρηματικά έγχορδα και κρουστά. Συνδυασμένα με τις επιταγές της electronica, τα παραπάνω συνθέτουν ένα αμάλγαμα που δεν μπορεί να παραλληλιστεί με τίποτε άλλο ως άκουσμα αυτή τη στιγμή: ένα σύνολο πολυσυλλεκτικό μεν, αλλά συμπαγές, που ακούγεται κάτι παραπάνω από ευχάριστα σε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας (ή της νύχτας!).


Τα 14 κομμάτια που απαρτίζουν τη συλλογή της παραγωγού του Best Radio υπογράφουν, όπως σε κάθε αληθινά καλό compilation, γνωστά και λιγότερο γνωστά ονόματα της μοντέρνας διεθνούς μουσικής (και όχι απαραίτητα εμπορικής) σκηνής. Aπό τους ονομαστούς Blank & Jones, τον πληθωρικό Ulrich Schnauss, τους έμπειρους Lunascape και τον χαρισματικό Tocadisco, μέχρι τους ιδιότυπους Bobo in White Wooden Houses και τον ρομαντικό Jap Jap, το “παρόν” δίνει μια ευρεία γκάμα καλλιτεχνών, τα στυλ και τις προσεγγίσεις των οποίων η Άννα Αναστασίου αξιοποιεί είτε αυτούσια είτε σε καλοδιαλεγμένα remix.

Το Lilies & Rainbows μού δημιούργησε το… είδος του προβλήματος που θα ευχόμουν να έχω με κάθε συλλογή: δεν ξέρω ποια κομμάτια να πρωτοξεχωρίσω! Είναι όλα “ενός επιπέδου και πάνω”, ήδη όμως από τις πρώτες ακροάσεις ξεχωρίζουν το Nowhere των Boat Club, το Hypnotized τoυ Oliver Koletzki, το Heart of Wax των Black & Jones, το Somersault των I Got You On Tape, το Sleep των Amanaska και το Higher than the Stars των The Pains of Being Pure at Heart (ναι, όνομα συγκροτήματος είναι αυτό… υπέροχο;). Κάποια ακούγονται ήδη ως αναδυόμενες επιτυχίες στον Best και κεντρικά club της πρωτεύουσας, είμαστε βέβαιοι πως τον επόμενο καιρό θα ακουστούν κι άλλα – η εξαιρετική επιλογή των tracks καθιστά κάτι τέτοιο… βέβαιο σχεδόν!

Το αξιόλογο στο Lilies & Rainbows εντοπίζεται στο εξής απλό μα εν τέλει όχι εύκολο να συναντήσει κανείς σε compilation σήμερα: στην ομοιογένεια αλλά όχι τη… “σούπα”. Η νέα συλλογή της Άννας Αναστασίου προκαλεί μία γκάμα συναισθημάτων στον ακροατή και την κρατά όσο ευρεία χρειάζεται ώστε να μην πάψει να είναι ενδιαφέρουσα στην πορεία της playlist. Δεν κάνει “στραβοπατήματα” με άσχετα κομμάτια ικανά να καταστρέψουν τη dreamy “ατμόσφαιρα” που καλλιεργείται από νωρίς. Και δεν καταντά βαρετή με πανομοιότυπες μελωδίες που δεν ξεχωρίζουν στο αυτί. Είναι ισορροπημένη αλλά με την… καλή έννοια: όχι τη βαρετή, μα την αρμονική. Τη μελετημένη, μα όχι την επιτηδευμένη. Είναι κάτι σαφώς σπάνιο για τα ελληνικά δεδομένα, όπου οι… “ό,τι να’ ναι” επιλογές στις playlists των συλλογών είναι – δυστυχώς – το σύνηθες.

Από το 2009 η αλήθεια είναι ότι δεν κράτησα πολλά θετικά πράγματα, μουσικά κι ελληνικά μιλώντας. Το Lilies & Rainbows, ωστόσο, δεν κερδίζει τον τίτλο του δισκογραφικού highlight της χρονιάς λόγω της… γύρω-γύρω μετριότητας. Είναι μια συλλογή που έχει ολοφάνερα δουλευτεί με αγάπη, ένα “μπουκέτο” από μελωδίες που αναδύουν συναισθήματα γλυκά και πολύχρωμα, ένα κράμα του οποίου τα μέταλλα έχουν συνενωθεί σ’ ένα νέο, με λάμψη διαφορετική από κάθε τί άλλο κυκλοφορεί εκεί έξω. Το αποτέλεσμα “μιλά” από μόνο του. Οι ακροατές του Best ξέρουν το επίπεδο της μουσικής που μπορούν να περιμένουν από την Άννα Αναστασίου, μια παραγωγό τόσο ιδιαίτερη, όσο και ταλαντούχα. Γι’ αυτούς δεν… τίθεται καν θέμα σχετικά με το αν και κατά πόσο αξίζει ν’ αποκτήσουν το Lilies & Rainbows. Αν τίθεται για όλους τους υπόλοιπους, η απάντηση είναι η ίδια: αγορά, τώρα. Και, εννοείται, περιμένουμε την 3η συλλογή με ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Και συντομότερα, ε! 😉