Slam Dunk Basketball, λέμε. Παίξε το.

ΟΚ, δεν συνηθίζω να γράφω για mobile games – σε γενικές γραμμές είναι τόσο απλοϊκά που… δεν έχεις και πολλά να γράψεις – όμως υπάρχουν εξαιρέσεις σε όλα. Και το Slam Dunk Basketball είναι μία τέτοια. Μπορεί να μην το έχεις ακούσει καν, είναι όμως ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα time wasters που έχω συναντήσει στο iPhone και στο iPad – και με δεδομένο το… πόσα τέτοια υπάρχουν στο App Store, αυτό και μόνο μιλά από μόνο του, ε;

Ρίχνεις μπάλες του μπάσκετ προς ένα καλάθι, αυτό είναι όλο. Μόνος. Χωρίς κατεβασιές και ντρίμπλες. Κοινώς το όλο θέμα είναι η ακρίβεια στις βολές – αλλά, κυρίως, τί ακρίβεια μπορείς να επιδείξεις όταν έχεις 90 δευτερόλεπτα καιρό, οι θέσεις για κάθε βολή εναλλάσσονται συνέχεια και ο στόχος είναι το υψηλότερο δυνατό σκορ, που το πετυχαίνεις μόνο αν είσαι σταθερά ακριβής. Εύκολο να παίξεις, να φτάσεις σε ένα επίπεδο και να διασκεδάσεις απλώς, δυσκολότερο να γίνεις πραγματικά καλός και σε κάθε παιχνίδι να σημειώνεις υψηλά ή υψηλότερα σκορ. Ό,τι καλύτερο μπορείς να πεις για ένα video game με άλλα λόγια – για να μην ξεχνιόμαστε κιόλας.


Για να μην βαρεθείς, πάντως, το Slam Dunk Basketball σου βάζει και “στόχους” να εκπληρώσεις σε κάθε παιχνίδι. Μπορείς να βάλεις μία μπάλα στο καλάθι χρησιμοποιώντας μία άλλη μπάλα με δεύτερη βολή; Μπορείς να σημειώσεις καλάθι πετώντας την μπάλα πάρα πολύ ψηλά, ώστε να κάνει γκελ μπροστά στην μπασκέτα και να “μπει στο πλεχτό” έτσι; Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τον τοίχο πίσω από την μπασκέτα για να βάλεις καλάθι; Μπορείς να τα κάνεις όλα αυτά 2 ή 3 φορές, συνδυαστικά, μέσα στον ίδιο γύρο; Και πόσα “άγγιχτα” καλάθια μπορείς να σημειώσεις ώστε να πάρεις αυτά τα 3 extra δευτερόλεπτα, που αν μαζευτούν πολλά σε ένα ματς σου επιτρέπουν τα αληθινά υψηλά σκορ;

Ο τίτλος πάντως σε βοηθάει κιόλας να πετύχεις τα παραπάνω, δίνοντάς σου “νομίσματα” με τα οποία μπορείς να αγοράσεις από το shop του μπάλες με ειδικές ιδιότητες. Άλλες μπαίνουν “καρφί”, άλλες δύο-δύο ή τρεις-τρεις, άλλες σου δίνουν την ευκαιρία να στοχεύσεις επακριβώς την τροχιά τους κλπ. Μπορούν να αξιοποιηθούν, δε, με φαντασία και σε συνδυασμούς (για την ακρίβεια κάποιες προκλήσεις μόνο χρησιμοποιώντας ειδικές μπάλες έξυπνα θα μπορέσεις να τις αντιμετωπίσεις). Γιατί ο καλός ο παίκτης δεν φαίνεται μόνο στα τυπικά, φαίνεται και στα… extra!


Για τα τεχνικά, δεν χρειάζεται να πει κανείς πολλά – τα βλέπεις στα screenshots εδώ. Για τόσο απλοϊκό παιχνίδι, έχει απίθανα λεπτομερή γραφικά στα γηπεδάκια του (πρέπει να τα δεις και σε οθόνη Retina ή στο iPad). Η μπάλα συμπεριφέρεται πειστικά στην επαφή της με το καλάθι ή άλλες μπάλες, ενώ ο συνοδευτικός ήχος είναι αξιοπρεπέστατος. Ωραία και τα εφέ της φωτιάς, του καπνού, των αστραπών κλπ. στις ειδικές μπάλες. Γενικώς, σημασία στη λεπτομέρεια – κάτι που θα διακρίνεις αμέσως αλλά θα εκτιμήσεις περισσότερο όσο περνάει ο καιρός. Είναι ακριβώς όπως πρέπει: μινιμάλ αλλά φροντισμένο – και αποπνέει την αίσθηση “basket” εξαιρετικά. Εσύ, η μπάλα, το καλάθι, ο χρόνος, η πρόκληση. Focus.

Λοιπόν, όλα αυτά τα γράφω γιατί πριν από λίγες μέρες το Slam Dunk Basketball απέκτησε το update 2.0 στο App Store. Με αυτό αποκτά δύο νέα γηπεδάκια, σελίδα αναλυτικών στατιστικών, επεξηγηματικό how-to-play (είναι αλήθεια ότι μερικά στοιχεία του ήταν δύσκολο να τα βρει κανείς “στα τυφλά”) και πολλές ρυθμίσεις και μικροδιορθώσεις. Για την πολυπόθητη λειτουργία multiplayer, ώστε να αντιμετωπίζουμε φίλους ή αγνώστους μέσω Internet… o τίτλος την προσφέρει, αλλά ας όψεται το GameCenter, που για πολλοστή φορά αποδείχθηκε κακό στη δουλειά του. Αν η Apple εννοεί να πάρει σημαντικό τμήμα της αγοράς του gaming, πρέπει να καταστήσει αυτήν της την υπηρεσία τουλάχιστον αξιοπρεπή. Τέλος.

Το Slam Dunk Basketball το βρίσκεις στο iTunes Store δωρεάν – είναι για iPhone και για iPad, αλλά προτείνω το δεύτερο αν έχεις την επιλογή. Είναι υπέροχα τα γραφικά στην οθόνη Retina του iPhone 4, αλλά αν έχεις λίγο μεγαλύτερα δάκτυλα από το σύνηθες, δεν θα μπορέσεις να παίξεις άνετα. Δώσε και τουλάχιστον 1 ευρώ για να φύγουν τα διαφημιστικά – έλα τώρα, αξίζει πολύ περισσότερα – κι εξασφάλισες πολλές ώρες ψυχαγωγίας. Προσωπικά έχω ασχοληθεί μαζί του από 5 λεπτά μέχρι… 5 ώρες σερί και βεβαιώνω ότι μπορεί να προσφέρει διασκέδαση και “στο πόδι” (ή το Metro) και για μια ολόκληρη χαλαρή, ψιλοβαρετή Κυριακή βράδυ. Είτε είσαι basketball fan είτε όχι, τσίμπα το. Γιατί είναι καλό, ειλικρινές και από τις προσπάθειες εκείνες του App Store που αξίζουν υποστήριξης. To φαντάζομαι ήδη σε Retina οθόνη 10.1 του iPad 3, λέμε!