Soul Calibur V, η ετυμηγορία

Αφού λοιπόν το καινούργιο SC είναι πλέον διαθέσιμο εδώ και λίγες μέρες – και έχω συμπληρώσει πάνω από 30 ώρες ενασχόλησης μαζί του – είμαι σε θέση να το προτείνω για αγορά… ή όχι. Επειδή ωστόσο τα blogs και γενικά τα personal sites δεν ενθαρρύνουν εκ των πραγμάτων τα μακροσκελή reviews (έκανα ένα τέτοιο για το SCV στο Αθηνόραμα Digital), αλλά και επειδή έχω ήδη καταθέσει περισσότερες από μία φορά τις εντυπώσεις και τα συμπεράσματά μου για τον τίτλο τις προηγούμενες ημέρες – εδώ, εδώ και εδώ – το παρόν άρθρο θα είναι σύντομο. Όσο συντομότερο γίνεται.

Για την ακρίβεια, εξαιρώντας κανείς την εισαγωγή, αντί review καταθέτω… ερωταπαντήσεις. Στο σύνολό τους απαντούν ευθέως στην ερώτηση που έχει σημασία: “αξίζει να δώσω €60 για να αγοράσω το Soul Calibur V;”.

Έχουμε και λέμε, λοιπόν:

Σκοπεύεις να ασχοληθείς με το SCV μόνος, δηλαδή όχι online; Μην το αγοράσεις. Απλώς δεν αξίζει €60 για τις 10-12 ώρες που θα σε απασχολήσει. Περίμενε να γίνει Platinum Hit στα €30.

Σκοπεύεις να ασχοληθείς με το SCV κυρίως online; Αγόρασέ το το SCV, αλλά το PS3 μόνο σε ενσύρματη σύνδεση και καλύτερα με συνδρομή που έχει ταχύτητα upload στα 512 ΜΒ το λιγότερο. Και με ταχύτητα upload στο 1 Mbps θα σου σπάσουν τα νεύρα ενίοτε, αλλά παίζεται σε γενικές γραμμές ανεκτά. Σε μέτριες συνδέσεις, ούτε για αστείο.

Σκοπεύεις να ασχοληθείς με το SCV για να δημιουργήσεις ωραίους χαρακτήρες στο Character Creation Mode; Μην το αγοράσεις. Δεν είναι πως τα εργαλεία που προσφέρει ο τίτλος δεν είναι ικανοποιητικά ή πως δεν είναι εφικτό να συνθέσει κανείς καλαίσθητους, πρωτότυπους μαχητές. Κάθε άλλο. Όμως αυτούς τους χαρακτήρες κατά βάση online θα τους επιδείξεις – ε, πόσα μοναχικά ματς σου χρειάζονται για να τους καμαρώσεις; – και το Δικτυακό τμήμα του SCV έχει θέματα.

Σκοπεύεις, από την άλλη πλευρά, να ασχοληθείς με το SCV παρέα με έναν φίλο ή φίλη; Αγόρασέ το χωρίς κανένα δισταγμό. Οι συγκρούσεις offline μαζί του/της είναι τόσο απολαυστικές όσο ήταν πάντα, ενώ και η διαδικασία της δημιουργίας νέων μαχητών όταν γίνεται συνεργατικά έχει περισσότερη πλάκα. Προσωπικά, είμαι αρκετά τυχερός ώστε να έχω καλό συμπαίκτη στο SCV τακτικά – κι αυτό είναι το μόνο στοιχείο που έχει κρατήσει το ενδιαφέρον μου πέρα από τις 20 ώρες ενασχόλησης και θα το κρατήσει για καιρό.

Σκοπεύεις να αγοράσεις το SCV επειδή είχες βαρεθεί τους ίδιους και τους ίδιους μαχητές και έχεις την περιέργεια να δεις τί μπορούν να κάνουν οι καινούργιοι του; Το αγοράζεις/δεν το αγοράζεις: είναι οριακό. Από τη μία πλευρά οι τρεις αληθινά νέοι χαρακτήρες – οι Ezio, ZWEI και Viola – είναι όντως από τους καλύτερους που έχουμε δει σε Soul Calibur από το αρχικό και μετά. Από την άλλη το SCV έχει υπερβολικά πολλούς “τυχαίου μαχητικού στυλ” χαρακτήρες – Edgemaster, Kilik, Elysim – υπερβολικά πολλούς παρόμοιους – Patroklos, Pyrrha, Pyrrha Omega – και υπερβολικά πολλούς άσχετους κι εκνευριστικούς (Jin και Dampierre). Τι να πω, σ’ αυτό καθείς κι η γνώμη του.

Σκοπεύεις, τέλος, να αγοράσεις το SCV για τα υπέροχα γραφικά, την έξοχη παρουσίαση και τον κορυφαίο ήχο του; Μην το αγοράσεις. Τα γραφικά είναι ένα κλικ καλύτερα από του SCIV, αλλά ως εκεί. Η παρουσίαση δεν είναι και τόσο καλή: έχει αναλωθεί σε ανούσια πράγματα και φλυαρεί, ενώ σε άλλα πράγματα ολοφάνερα υστερεί φροντίδας. Ο ήχος έχει να επιδείξει πολύ καλά εφέ, αλλά η μουσική είναι generic και όχι αληθινά επική, ενώ η φωνή του εκφωνητή είναι η χειρότερη όλων των SC.

Όπως έγινε μάλλον φανερό από τα παραπάνω, σε γενικές γραμμές δεν προτείνω να αγοράσεις το Soul Calibur V παρά μόνο υπό προϋποθέσεις. Δεν μιλώ για τους… πυροβολημένους σαν και του λόγου μου – αυτοί το έχουν ήδη αγοράσει και ο,τιδήποτε κι αν τους πεις, Soul Calibur είναι, το αγαπούν εξ ορισμού και θα παίξουν μαζί του παραβλέποντας αδυναμίες και προβλήματα. Μιλώ για τους υπόλοιπους gamers που είτε δεν έχουν καμία επαφή με fighting games είτε έχουν με άλλα τέτοια και σκέφτονταν να ασχοληθούν με αυτό.

Εν κατακλείδι; Κατώτερο των περιστάσεων και των προσδοκιών το Soul Calibur V. Με πιάνω ήδη να μετράω τις μέρες για το Street Fighter X Tekken… και για τίτλο που έχω παίξει μόλις μια βδομάδα και περίμενα ανυπόμονα 18 μήνες, αυτό καλό δεν το λες. Τί παραπάνω να πω; Ελπίζω ένα 1080p, super-duper, προσεγμένο Δικτυακά, πλούσιο σε περιεχόμενο Soul Calibur VI σε τρία χρόνια από σήμερα να εξιλεώσει τη σειρά στα μάτια μου. Μακάρι.