PlayStation Vita. Αγοράζεις ή όχι;

Τί ισχύει αν είσαι παιχνιδάς, gadgetάκιας ή... και τα δύο

Συμπλήρωσα λοιπόν μία εβδομάδα από τη μέρα που έλαβα από τη Sony το νέο της φορητό σύστημα ηλεκτρονικής διασκέδασης, το PlayStation Vita. Το χρησιμοποίησα κάθε ημέρα αυτής της εβδομάδας, από λίγες ως περισσότερες ώρες, για games, μουσική, ακόμη και μία ολόκληρη ταινία (κάτι που ομολογώ ότι δεν είχα κάνει ποτέ με το PSP). Αισθάνομαι λοιπόν έτοιμος να απαντήσω στη μόνη ερώτηση που έχει σημασία: το αγοράζεις στις 22/2 το Vita ή όχι;

Σύντομη απάντηση: αν είσαι gamer, ναι. Το αγοράζεις αδίστακτα. Αν είσαι περισσότερο “gadgetάκιας” και όχι αφοσιωμένος gamer, όμως, όχι. Εκτός, βέβαια, αν είσαι gadgetάκιας κι όχι αφοσιωμένος gamer, αλλά παράλληλα και λεφτάς – ε, σε αυτήν την περίπτωση αγόρασε και δύο και τρία Vita μη σου πω, να ενισχύσεις και την οικονομία. Στις άλλες δύο περιπτώσεις, όμως, “ναι” και “όχι”, ξεκάθαρα.

Κομμάτι μεγαλύτερη απάντηση: αν είσαι gamer αγοράζεις γιατί το σύστημα της Sony όχι απλώς “τα σπάει”… “τα συντρίβει” σχεδόν. Η συσκευή έχει σχεδιαστεί συγκεκριμένα για games, τέλος. Και φαίνεται. Και αποδίδει απίθανα καλά για νέο προϊόν – έχουμε συνηθίσει τόσο στις “παιδικές ασθένειες” που αυτό είναι plus από μόνο του – και τα games του είναι επίσης άκρως εντυπωσιακά για πρώτης γενιάς παραγωγές.

Το Vita όσον αφορά στον αντικειμενικό του στόχο, να προσφέρει δηλαδή πολύ υψηλού επιπέδου games, μπορεί να θεωρηθεί ήδη επιτυχημένο – με την έννοια πως αυτό ακριβώς που υπόσχεται, ολοφάνερα μπορεί να το προσφέρει. Και το κάνει. Ήδη. Σε αντίθεση με το γελοίο 3DS της Nintendo, με το οποίο είχα ξενερώσει τόσο πολύ μέσα στους 3 πρώτους μήνες από τη μέρα που το αγόρασα, ώστε το πούλησα πριν σώσουν να βγουν games που θα ήθελα να παίξω γι’ αυτό.

Εσύ λοιπόν, mon ami παιχνιδά, αγοράζεις άφοβα. Θα δούμε πολύ ωραία πράγματα στο Vita, κάποια εκ των οποίων θα είναι στα ράφια και στις 22/2.

Εσύ, από την άλλη, καλέ μου gadgetάκια αδελφέ, που ο,τιδήποτε καινούργιο γυαλίζει κι έχει οθόνη και μπαταρίες το θέλεις, καλύτερα… “βάστα τ’ άλογα” σ’ αυτή τη φάση. Το Vita είναι πανίσχυρο, είναι απίθανο για games, αλλά στις άλλες του πλευρές δεν μπορεί να πείσει ακόμη. Ως media player είναι ΟΚ, αλλά ΟΚ είναι και το smartphone σου γι’ αυτό (μπορεί και καλύτερο μη σου πω). Ως connected device, να το έχεις δηλαδή και να τσεκάρεις με αυτό Facebook, Twitter και FourSquare, να βλέπεις mail ή να ψάχνεις στα Google Maps, είναι και πάλι οριακά ΟΚ, αλλά και πάλι το smartphone σου σε αυτά είναι στο ίδιο ή καλύτερο επίπεδο. Και ως συσκευή δημιουργίας περιεχομένου, ε, εντάξει: με κάμερες ανάλυσης VGA και πληκτρολόγιο αφής, δεν τίθεται θέμα καν. Δεν ήταν ποτέ οι βλέψεις του Vita τέτοιες, οπότε… το ξεχνάς και πάμε παρακάτω.

Ανακεφαλαιώνω λοιπόν: αν είσαι gadgetάκιας, το αφήνεις για την ώρα. Το Vita θα ωριμάσει ως συσκευή συνολικά μέσα στους επόμενους μήνες, θα αρχίσουν να εμφανίζονται διάφορα apps γι’ αυτό, θα βελτιωθεί το λειτουργικό σύστημα, θα έχει ως πρόταση καλύτερη γενική εικόνα. Τώρα, είναι προσηλωμένο σε άλλα. Αυτά είναι τα games – γι’ αυτό και αν είσαι gamer, δεν το συνιστώ απλώς, θα μάθω που μένεις και θα έλθω προσωπικά να σε “πείσω” να το πάρεις. Είναι super. Απλώς έχε στα υπόψιν ότι δεν είναι τα €249 η πραγματική του τιμή, είναι τα €269 γιατί απλώς τη χρειάζεσαι την κάρτα μνήμης των 4GB (εγώ στη θέση σου θα έπαιρνα των 8 GB κι ας κοστίζει €35… γιατί σε γλιτώνει από το να μεταφέρεις συνέχεια games από το PC στο Vita και πίσω).


To PS Vita 3G δεν το είχα στη διάθεσή μου – και δη με SIM της Vodafone – για να σου πω αν αξίζει να δώσεις τα έξτρα €50, αλλά πρέπει αληθινά να σκοπεύεις να τη χρησιμοποιήσεις αυτή τη σύνδεση του mobile Internet. Γιατί αν πρόκειται για “μία στο τόσο” (και μόνο για τα games αφού όλα τα άλλα σχετικά τα κάνεις με το smartphone σου) υποψιάζομαι πως δεν έχει ιδιαίτερο νόημα. Θα προσπαθήσω την επόμενη εβδομάδα να δοκιμάσω πώς είναι η χρήση του Vita “εν κινήσει”, δηλαδή μακριά από Wi-Fi, και θα κάνω συμπληρωματικό post. Ως τότε, και μόνο για τα games, αξίζει να το πάρεις. Και πάμε πάλι: για τα games αξίζει να το πάρεις. Το ότι αξίζει να το πάρεις για τα games, το είπα πουθενά; Α, το είπα; Ε, πόσες ακόμη να το πω; Αξίζει, λέμε!