Επίσημος οδηγός για το SCV; Αμέ. Ωραίος κιόλας.

Ποιοτική έκδοση, must για τους fans

Με μεγάλη καθυστέρηση – μάλλον τα Amazon UK και Amazon US δεν συννενοούνται τόσο άνετα όσο θα περίμενε κανείς – έλαβα χθες και τον επίσημο οδηγό της FuturePress για το Soul Calibur V. Τον είχα παραγγείλει μαζί με τον τίτλο, αυτός ήλθε νωρίτερα, ενώ ο οδηγός (που θα ακολουθούσε μόλις 3 μέρες μετά) χρειάστηκε… μόνο είκοσι μέρες παραπάνω. No matter. Τώρα είναι εδώ και – παρά το γεγονός ότι έχω στο μεσοδιάστημα ελαφρώς “ξενερώσει” με το SCV και περιμένω με πιο πολλή ανυπομονησία το Street Fighter X Tekken την άλλη εβδομάδα – δεν μπορώ να μην αναγνωρίσω ότι η FuturePress έχει κάνει καλή δουλειά. Πάρα πολύ καλή, για την ακρίβεια.

Είναι, κατ’ αρχήν, ο λεπτομερέστερος οδηγός που έχω δει ποτέ για Soul Calibur (και τους έχω όλους από το αρχικό του Dreamcast). Είναι, κατά δεύτερον, όχι μόνο πάρα πολύ σωστά δομημένος, αλλά και προβλέψιμα ομοιογενής: κάθε ένας από τους χαρακτήρες του SCV αναλύεται διεξοδικά, αλλά σε όλων το τμήμα μπορείς να βρεις εύκολα μία συγκεκριμένη πληροφορία αν μόνο αυτήν ζητάς. Ο οδηγός, μάλιστα, δεν προϋποθέτει πως έχεις οποιαδήποτε πρότερη εμπειρία με τα SC: ξεκινά από τα απολύτως βασικά στην κίνηση, το ρυθμό και τη διαχείριση των αποστάσεων στις συγκρούσεις και φτάνει ως τα mind games που παίζονται ανάμεσα σε συμμετέχοντες σε παγκόσμια πρωταθλήματα.

Το πρώτο αυτό “εκπαιδευτικό” τμήμα του οδηγού είναι σχεδόν… εξαντλητικό στη λεπτομέρειά του. Προσωπικά είχα θεωρήσει πως με αυτό το εισαγωγικό τμήμα δεν θα είχε νόημα ν’ ασχοληθώ, όμως έκανα (χαρ χαρ) καταφανώς λάθος, αφού στοιχεία χρήσιμα βρήκα σε πολλά σημεία του. Τον ίδιο τον οδηγό, άλλωστε, τον αγόρασα για να με διευκολύνει στην κατανόηση των νέων χαρακτήρων – ZWEI, Viola, Patroklos κλπ. – αλλά κατέληξα να… μελετήσω και τις διαφορές των Maxi, Mitsurugi, κλπ. με τις “εκδόσεις” των παλαιότερων SC. Μικρό hint: όσο βαθιά κι αν είναι η γνώση οποιουδήποτε με χαρακτήρες παλιότερων SC, στο καινούργιο θα χρειαστεί να… ξαναγνωριστεί μαζί τους. Δεν έχουν αλλάξει τόσο τα move sets, όσο ο “ρυθμός” πολλών από αυτούς. Και τα mix-up κατά συνέπεια θα πρέπει να μελετηθούν εξ αρχής.

Ωραία ιδέα είναι τα QR Codes – ξέρεις, εκείνα τα κακάσχημα pixelογραφικά που φωτογραφίζεις κι αποκωδικοποιείς με smartphone – τα οποία όταν “διαβάσεις” μ’ αυτόν τον τρόπο παραπέμπουν σε συγκεκριμένα video στο Web, που έχουν φτιάξει οι δημιουργοί του οδηγού για να οπτικοποιήσουν τεχνικές. Με αυτόν τον τρόπο η FuturePress μπορεί να επεκτείνει την αντοχή του οδηγού στο χρόνο (και φυσικά την αξία του για τον υποψήφιο αγοραστή), συνεχίζοντας να δημοσιεύει video και μετά από την κυκλοφορία του, για π.χ. αλλαγές που κάποιο μελλοντικό “εξισορροπιστικό” patch της Namco μπορεί να φέρει στους χαρακτήρες του SCV. Σκέψου, δε, πόσο uber cool θα ήταν ένας οδηγός τέτοιος σε μορφή π.χ. για iPad, με links στα video να τα δεις απευθείας σε αυτό, updates στα patches κλπ. Want, λέμε!

Η ποιότητα της εκτύπωσης του οδηγού είναι υψηλή, έστω κι αν το χαρτί δεν είναι πολυτελείας – αλλά αν ήταν π.χ. όλο ιλουστρασιόν, δεν υπήρχε περίπτωση να κοστίζει μόνο €20. Το δέσιμο επίσης πολύ καλό, στιβαρό αλλά ταυτόχρονα ελαστικό για να μην έχουμε τα γνωστά… ανοίγματα. Το εξώφυλλο κι οπισθόφυλλο από παχύ χαρτόνι τσαλακώνεται εύκολα στις γωνίες, μεν, αλλά, ε, αν δεν μπει απευθείας στη βιβλιοθήκη ο οδηγός, αυτό θα συνέβαινε ούτως ή άλλως. Γενικώς, ο οδηγός είναι super. Τόσο σε όσους ξέρουν ήδη αρκετά από παλαιότερα SC, όσο και στους πρωτάρηδες που δεν έχουν πρόβλημα να νοιώσουν… μικροί κι ανόητοι για λίγο καιρό σχετικά με το πόσο “βαθύ” μπορεί να είναι ένα σύγχρονο fighting game επιπέδου SC, προτείνεται ανεπιφύλακτα. Ε, οι υπόλοιποι “casuals”… μπορούν να προσπεράσουν με ασφάλεια: η μέθοδος “πιάνω το πιάνο” ενίοτε αποδίδει επίσης! :p :p