Join Radio: ο “Φοίνικας” από τις στάχτες του Best Radio

Ραδιόφωνο όπως αυτό που αγαπήσαμε, αλλά στο Web

Στο δικό μου απολογισμό της περασμένης χρονιάς για τη μουσική, είχα κάνει αναφορά στην οριστική αναστολή λειτουργίας του Best Radio, του ραδιοφωνικού σταθμού που εγώ και πολλές χιλιάδες άλλοι άνθρωποι θεωρούσαμε για χρόνια “τον καλύτερο της πόλης” – αλλά με τον τρόπο τον ουσιαστικό, όχι τον “στεγνό” που έχουμε σιχαθεί να ακούμε copy/paste στα promo clips άλλων αθηναϊκών σταθμών. Το κενό του Best δεν είχε αναπληρωθεί για μήνες από οποιονδήποτε άλλο – και χωρίς τους ίδιους ανθρώπους, δεν πιστεύαμε πως θα συνέβαινε κάτι τέτοιο ούτως ή άλλως. Αυτό είναι το μόνο κακό του μοναδικού: δεν αντικαθίσταται. Όχι στ’ αλήθεια.

Μερικά χιλιόμετρα και… εβδομάδες μακριά από τη συγγραφή εκείνου του post, ωστόσο, η Αφροδίτη Σημίτη και η Άννα Αναστασίου – αγαπημένες ραδιοφωνικές παραγωγοί του Best και όχι μόνο – είχαν άλλη γνώμη. Ευτυχώς για όλους μας. Βλέποντας την άνοδο που έχει σημειώσει το Web Radio (και στη χώρα μας), κουρασμένες από τη στάση του κάθε wannabe επιχειρηματία που στα δύσκολα… “την κάνει με ελαφρά” (γιατί τέτοιοι είναι οι πιο πολλοί), και αποφασισμένες να μην απομακρυνθούν από την αγάπη τους, το “ζωντανό” ραδιόφωνο, αποφάσισαν να ξεκινήσουν ένα νέο Δικτυακό σταθμό. Το όνομά του; Join Radio. Το στυλ του; Ολοφάνερα, αδιαμφισβήτητα και σε όλα εκτός του ονόματος… Best!

Join_Radio_art_in_1

Η Άννα και η Αφροδίτη σωστά αποφεύγουν τους παραλληλισμούς με τον ανενεργό πια σταθμό του ομίλου Λυμπέρη – ο Join είναι, άλλωστε, νέα προσπάθεια. H συμμετοχή πολλών (όχι όλων) εκ των ραδιοφωνικών παραγωγών του Best, ωστόσο, διαμορφώνει σε σημαντικό βαθμό το ύφος και το κοινό του Join. Το κοινό που (κακά τα ψέματα) ένοιωσε περισσότερο την απουσία του Best με άλλα λόγια. Παρών λοιπόν κι ο Σεράγος, παρών και ο Παπαδέας, παρών και ο Μορφέσης και ο Τσοτσώνης, και ο Κυριάκου και ο Διαμαντόπουλος… μαζί με “δικά μας παιδιά” γνωστά από το χώρο της club μουσικής (όπως οι Harri Agnel και Speerit), αλλά και ευχάριστες εκπλήξεις, όπως την Κατερίνα Ανταλουδάκη και την Αναστασία Σπανού.

Προσωπικά η λέξη “παρεάκι” ποτέ δεν μου άρεσε ιδιαίτερα, ο πυρήνας ωστόσο του Join είναι όντως μια παρέα ανθρώπων που έχει αποδειχθεί αδιάσπαστη στο χρόνο – και οι νέοι ή/και διαφορετικοί παραγωγοί που συμπληρώνουν το πρόγραμμά του δεν μπορούν παρά να “προσθέσουν” σε αυτόν τον πυρήνα. Η πρόκληση; Να “προσθέσουν” με την έννοια του “εμπλουτίζω”, όχι απλώς του “επεκτείνω”.

Join_Radio_art_in_2
Ο Join Radio ξεκίνησε και επίσημα πριν από ελάχιστες μέρες, στις 15/4, και – παρά τα όποια αρχικά τεχνικά προβλήματα – αυτό ακριβώς που περίμενε ο κόσμος που αγάπησε τον Best Radio, σε γενικές γραμμές το προσφέρει. Με άλλα λόγια: καλοδιαλεγμένη σύγχρονη μουσική (και όχι μόνο electronica), όχι πολύ μπλα-μπλα (και το όσο υπάρχει… ευχάριστο), όμορφη, θετική διάθεση, καθώς και άμεση επικοινωνία με το κοινό νέων ανθρώπων που έχουν εξοικειωθεί με τους μηχανισμούς του Internet και του Δικτυακού ραδιοφώνου εδώ και χρόνια. Τα πρώτα βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση είχαν γίνει ήδη, άλλωστε, την τελευταία τριετία του Best – o Join μεταφέρει την ίδια βασική ιδέα “στο επόμενο επίπεδο”, κρατώντας την αλληλεπίδραση του Web και συνδυάζοντάς την με τη φωνή και τις “υπογραφές” επαγγελματιών του χώρου του ραδιοφώνου και του DJing. Κάτι που δεν μπορεί να επικαλεστεί σχεδόν κανένα άλλο Web radio της χώρας.

Χωρίς ιδιαίτερη προώθηση ή διαφήμιση παραδοσιακού τύπου – ό,τι έγινε έγινε μόνο από τον “πυρήνα” των ανθρώπων του σταθμού και μόνο μέσα από social media – ο Join Radio δείχνει ήδη ικανός να πετύχει τον αρχικό του τουλάχιστον στόχο: να συγκεντρώσει ξανά γύρω από τα 10-12 γνωστά και αγαπημένα του ονόματα, το κοινό που αγάπησε τον Best επί οκτώ συναπτά έτη. Οι καιροί δεν είναι οι ευκολότεροι για καινούργιες προσπάθειες, φυσικά, και αμφιβολίες για τα εμπορικά μοντέλα που μπορούν (ή όχι) να στηρίξουν οποιοδήποτε Web radio έχουν εκφραστεί από πολύ κόσμο στο παρελθόν. Όμως αν μία τέτοια προσπάθεια στα ελληνικά… Δικτυακά ερτζιανά αξίζει να πετύχει, και έχει τις προδιαγραφές να το κάνει, είναι ο Join. Γιατί; Γιατί έχει ήδη, ανάμεσα μάλιστα σε καθιερωμένους άλλους Δικτυακούς σταθμούς, το χαρακτήρα του μοναδικού. Ευχές πολλές για τα καλύτερα, λοιπόν!