Κάνε ό,τι γνέφω, Leap!

Χειρισμός "στον αέρα" ή "λόγια του αέρα"... τελικά;

Περίμενα 14 ολόκληρους μήνες για αυτή τη μέρα – άλλοτε με ανυπομονησία, άλλοτε με έντονο ενδιαφέρον, ενίοτε και με σχετική… απογοήτευση – και εν τέλει αυτή η μέρα ήλθε. Ο Leap Motion Controller, για τον οποίο είχα γράψει 18 μήνες πριν και κυκλοφόρησε μόλις πριν από 3 ημέρες, είναι επιτέλους στο γραφείο μου. Για να κατανοήσεις και ίσως… δικαιολογήσεις κάποιους από τους λόγους για τους οποίους μου είχε εξάψει τη φαντασία και με είχε ενθουσιάσει το προϊόν της Leap, ρίξε μια ματιά στο επίσημο site της και σε αυτό το video. Όπως λένε και τα αμερικανάκια… cool, huh?

O Leap Motion Controller είναι το περιφερειακό για PC που υπόσχεται όχι μόνο να προσφέρει αυτό που δεν κατάφερε να προσφέρει τελικά το Kinect του Xbox 360 (τον φυσικό κι απροβλημάτιστο χειρισμό με ανίχνευση κίνησης), αλλά να προχωρήσει αυτήν την ιδέα του ελέγχου με χειρονομίες πέρα από το πλαίσιο των games, σε πρακτικές καθημερινές εφαρμογές. Και δεν μιλάμε για… πειράματα σε εργαστήρια εδώ. Μιλάμε για το καταναλωτικό κοινό και apps που μπορεί να αγοράσει και αξιοποιήσει μόνο του, χωρίς γνώσεις προγραμματισμού και τα σχετικά.

Leap_art_in_2
Οι πρώτες εντυπώσεις που έχω διαβάσει σε 2-3 άρθρα συναδέλφων στο εξωτερικό δεν είναι, δυστυχώς, ενθαρρυντικές. Μιλούν για ανακρίβεια στο χειρισμό και μη προβλέψιμα, αναξιόπιστα αποτελέσματα όταν ο έλεγχος γίνεται περισσότερο φυσικός και όχι… βολικά προσεκτικός για το προϊόν της Leap. Από αύριο συνδέω λοιπόν το Leap στο νέο, γυαλιστερό PC που έφτιαξα σε συνεργασία με το e-shop.gr και ξεκινάω τις δικές μου δοκιμές. Κι ελπίζω να καταλήξω σε… διαφορετικά συμπεράσματα!

Update 1 (30/7/2013): Δεν έχω προλάβει ακόμη να ασχοληθώ με το Leap Motion, είναι η αλήθεια. Οι παρουσιάσεις και κριτικές γι’ αυτό, ωστόσο, έχουν πληθύνει και είναι τόσο αποκαρδιωτικές, που αληθινά δεν ξέρω αν έχει νόημα να το συνδέσω καν. Το τελευταίο πράγμα που με ενδιαφέρει αυτόν τον καιρό είναι να χάνω το χρόνο μου με προϊόντα που απογοητεύουν – και άλλο ένα Kinect που “πόσο πολύ θα ήθελα να λειτουργεί όπως μας υποσχέθηκαν αλλά… ούτε καν” – κατά βάση “να μου λείπει”. Δεν υπάρχουν, δε, ακόμη αρκετές ποιοτικές εφαρμογές διαθέσιμες γι’ αυτό. Όταν δεν έχω κάτι καλύτερο να κάνω, και έχει νόημα να το συνδέσω, επανέρχομαι.

Leap_art_in_3
Update 2 (23/11/2013)
: Απ’ ότι φαίνεται, η… ελπίδα πεθαίνει τελευταία! Χρόνος ν’ ασχοληθώ με το Leap Motion δεν βρέθηκε, μεν, αλλά ίσως το 2014 το προϊόν αυτό κάνει την έκπληξη και “επανέλθει δριμύτερο” – χωρίς να πρέπει να αγοράσουμε… δεύτερη έκδοση, ξέρεις, όπως συνήθως. Η κατασκευάστρια εταιρεία του σε πρόσφατη συνέντευξη στελεχών της δηλώνει πως έχει εντοπίσει πού έπασχε το software ελέγχου (αλλά και οι απαραίτητες ρουτίνες στο υποστηρικτικό του τμήμα για τους δημιουργούς εφαρμογών) και υπόσχεται πολύ μεγάλες βελτιώσεις με αναβάθμιση στο firmware του Leap. Ακριβής ημερομηνία διάθεσης του firmware αυτού δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί, τοποθετείται πάντως στο πρώτο τρίμηνο του 2014. Για να δούμε, για να δούμε!