Πεθαίνουν τα PC, λέει; Ναι, καλά.

Οι Κασσάνδρες θα κάνουν πάντα λάθος κι υπάρχει λόγος γι' αυτό

Δεν είναι λίγοι οι δημοσιογράφοι που δείχνουν να ζουν σε… διαφορετική πραγματικότητα από αυτήν που αντιλαμβάνεται μεγάλο τμήμα του καταναλωτικού κοινού. Το γεγονός γίνεται σχεδόν ντροπιαστικά φανερό μερικές φορές. Η λέξη “φάουλ” δεν το περιγράφει με ακρίβεια. Αν, δε, έχεις συνειδητοποιήσει πόσο εύκολα μπορεί να συμβεί αυτό (και είσαι δημοσιογράφος), ε, καλό θα ήταν να προσπαθείς τουλάχιστον ν’ αποφεύγεις τα μεγάλα φάουλ στο πλαίσιο του εφικτού. Όχι τίποτ’ άλλο, αλλά… να: μπορεί την πραγματικότητα να την εισπράξεις ως “χαστούκι” κάποια στιγμή, μεταφορικό μα το ίδιο επώδυνο. Να, όπως εγώ πρόσφατα με τη διαπίστωση-μύθο που έχει “παίξει” αμέτρητες φορές στη θεματολογία όλων των (σχετικών ή ανίδεων) δημοσιογράφων τεχνολογίας: τη γνωστή καραμέλα “τα PC πεθαίνουν/θα πεθάνουν/έχουν πεθάνει και δεν το ξέρουν”.

Το χαστούκι, μάλιστα, ήταν ανάλογο του πόσο δημοφιλής είναι η… καραμέλα.

Συγκεκριμένα: όλα ξεκίνησαν με την εικόνα 4Κ. Ασχολήθηκα μαζί της πρακτικά στην εκτενή παρουσίαση της Sony 65X9005, μία από τις καλύτερες – αν όχι η καλύτερη την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές – τηλεόραση υπερυψηλής ευκρίνειας. Η εικόνα 4Κ είναι κάτι καινούργιο, ακόμη στην περίοδο των… “παιδικών ασθενειών” μεν, αλλά όχι λιγότερο συναρπαστική. Για την ακρίβεια, περισσότερο: έχει “τη νοστιμάδα της” και αυτή η περίοδος που έρχεσαι σε επαφή με κάτι αληθινά “φρέσκο” στο χώρο της τεχνολογίας, έστω κι αν είναι ανώριμο. Σε αυτήν την περίοδο, όμως, χρειάζεσαι τα πιο ευέλικτα εργαλεία: αυτά που μπορούν να προσαρμοστούν ευκολότερα στα δεδομένα της ανώριμης νέας τεχνολογίας, ώστε να “κάνεις δουλειά” με αυτήν σήμερα, όχι σε… 2-3 χρόνια που όλοι οι κατασκευαστές καταναλωτικών ηλεκτρονικών θα έχουν “προφτάσει” πια την τεχνολογία αυτή. Γιατί τότε… χαίρω πολύ. Θα έχει εμφανιστεί μία άλλη νέα, ανώριμη και συναρπαστική τεχνολογία!

PCsLiveOn_art_in_2
Ε, τα πιο ευέλικτα τέτοια εργαλεία για να εξοικειωθείς με μία νέα τεχνολογία που έχει ακόμη “παιδικές ασθένειες”, παραμένουν τα PC. Τέλος.

Στο θέμα της υπερυψηλής ευκρίνειας, εν προκειμένω και επί του πρακτέου. Ένα: ποιά είναι η μόνη πηγή που μπορεί να αποδώσει video αληθινής υψηλής ευκρίνειας αυτή τη στιγμή, εννοώντας video ανάλυσης 3840×2160 pixel; Μόνο ένα PC. Ούτε οι ίδιες οι τηλεοράσεις 4Κ μπορούν να αντλήσουν ακόμη από το Internet αληθινό video υπερυψηλής ευκρίνειας, ούτε media player που αναπαράγει video σε 4Κ υπάρχει ακόμη – εξαιρώντας το Sony X1 που διατίθεται μόνο στις ΗΠΑ και λειτουργεί μόνο με τις τηλεοράσεις Bravia – ούτε τίποτε τέτοιο. Δύο: ποιό είναι το μόνο σύστημα που μπορεί να προσφέρει games στην ίδια αληθινή ανάλυση 4Κ; Μόνο ένα PC. Πολύ ισχυρό, αλλά PC. Τα συστήματα ηλεκτρονικής ψυχαγωγίας που θα προσφέρουν games σε 4Κ βρίσκονται μία… επταετία μακριά: ούτε τα PS4 και Xbox One θα έχουν αρκετή δύναμη ώστε να αποδώσουν 3D games σε 4Κ (εκτός αν μιλάμε για απολύτως απλοϊκά γραφικά… και πάλι δύσκολο).

PCsLiveOn_art_in_3
Κοινώς: μόνο το πολυεργαλείο που μπορείς να “εκπαιδεύσεις” ή/και να “ρυθμίσεις” μόνος σου να κάνει τα πάντα, ένα PC, είναι ικανό να σου δώσει αληθινή εικόνα 4Κ αυτή τη στιγμή. Αληθινή όπως αυτή του TimeScapes δηλαδή, του μόνου εμπορικά διαθέσιμου υλικού σε υπερυψηλή ευκρίνεια για την ώρα. Με ανάλυση στα 3840×2160 pixel και bitrate στα 65 Mbps, μόνο ένα PC κατάλληλα εξοπλισμένο μπορεί ν’ αναπαράγει σήμερα το TimeScapes χωρίς “δισταγμούς” και αλλοιώσεις. Τόσο απλά.

Όλα αυτά γράφονται στις 30 Σεπτέμβρη του 2013, βέβαια. Σε τρεις, έξι, δώδεκα μήνες από σήμερα πιθανώς δεν θα ισχύουν: συσκευές που θα είναι σε θέση να αναπαράγουν ταινίες σε αληθινή υπερυψηλή ευκρίνεια θα είναι, υποθέτω, διαθέσιμες μέσα στo 2104. Τα games σε 4Κ είναι άλλο θέμα, φυσικά, αλλά υπό συνθήκες δεν αποκλείονται ακόμη και στα PS4 και Xbox One – παρ’ ότι θα είναι πολύ δύσκολο και πιθανότατα… ευκολότερο τελικά να προτιμήσει κανείς ένα PC με €1000, ώστε να είναι σίγουρος.

PCsLiveOn_art_in_4
Σε κάθε περίπτωση, η εικόνα 4Κ με έπεισε πως τα PC έχουν και θα έχουν πάντα μία θέση στην αγορά. Θα τα χρειάζονται οι καταναλωτές με απαιτήσεις, οι καταναλωτές με περιέργεια και μεράκι, οι καταναλωτές που έχουν κάποια χρήματα να διαθέσουν ή/και τη γνώση να τα διαμορφώσουν ακριβώς όπως θέλουν. Δεν έχει παρά να ρίξει κανείς μία ματιά στα τρία PC που χρησιμοποιούνται στο σύστημα home cinema που προσπαθώ να στήσω:

Gaming PC
Case: CoolerMaster Silencio 650
PSU: Corsair 1200W
Motherboard: Asus Z87 Deluxe
RAM: Kingston 32 GB
CPU: Intel Core i7 4770K
GPU: nVidia GeForce GTX Titan x 2
SSD: Kingston HyperX 3K 240GB
HDD: 7 (διάφορες χωρητικότητες)
DVD: Asus DVD-RW 24x
Sound Card: Soundblaster Recon3D
OS: Microsoft Windows 8.1

Media Center PC
Case: Fractal Design Node 605
PSU: Corsair 500W
Motherboard: Asrock B85 Pro4
RAM: Kingston 16 GB
CPU: Intel Core i5 3510
GPU: AMD Radeon 7750 x 2
SSD: Kingston HyperX 3K 120 GB
HDD: Western Digital 1 TB
DVD: –
Sound Card: Soundblaster Recon3D
OS: Microsoft Windows 8.1

Home Server PC
Case: Xilence Interceptor Pro
PSU: CoolerMaster 800W
Motherboard: ASRock P5B-DE
RAM: Kingston 8 GB
CPU: Intel Core 2 Quad Xtreme 6850
GPU: AMD Radeon 5450
SSD: Intel 510 120 GB
HDD: 17 (διάφορες χωρητικότητες)
DVD: LG DVD-RW 24x
Sound Card: –
OS: Microsoft Windows 8.1

PCsLiveOn_art_in_5
Δεν είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς πως κάθε ένα από τα τρία αυτά PC είναι τελείως διαφορετικό στις προδιαγραφές και έχει διαμορφωθεί έτσι, ώστε να ταιριάζει απόλυτα στη βασική του “αποστολή”: είτε αυτή είναι η απόδοση games σε 4Κ, είτε η αναπαραγωγή video σε 4Κ, είτε η φιλοξενία μεγάλου όγκου δεδομένων σε 4Κ. Όπου ήταν εφικτό να γίνουν υποχωρήσεις, για οικονομικούς λόγους έγιναν – χωρίς να επηρεάσουν σημαντικά την κύρια λειτουργία του καθενός. Ε, καμία άλλη καταναλωτική συσκευή δεν μπορεί να προσφέρει αυτήν την ευελιξία. Κι ούτε πρόκειται.

Σε όποιον συναντήσεις, λοιπόν, στο μέλλον που δείχνει… υπερβολικά πρόθυμος σε μια συζήτηση να “ξεγράψει” τα PC ως “ήδη ξοφλημένα” (αρχίζοντας ίσως την ψαλμωδία για τα tablets αμέσως μετά), μπορείς να φέρεις και την εικόνα 4Κ με ένα σύγχρονο οικιακό σύστημα ηλεκτρονικής ψυχαγωγίας, ως παράδειγμα. Όπου οι απαιτήσεις είναι πολλές, χρειάζεσαι PC. Όπου βρίσκεται η τεχνολογία αιχμής, θα βρεις μπροστά σου PC. Και, ε, όταν πια για την υπερυψηλή ευκρίνεια θα κυκλοφορούν player των €99 που θα αναπαράγουν ταινίες 4Κ με άνεση, εμείς θα συζητάμε πια για 8Κ. Και πάλι με PC!