Γιατί home server και όχι ΝΑS, λοιπόν, αφού αυτό ήταν το συμπέρασμα σχεδόν 10 χρόνων πειραματισμού; Και αν home server, πώς θα πρέπει να είναι διαμορφωμένος; Και αν πρέπει να είναι διαμορφωμένος έτσι, τί θα λάβεις υποχρεωτικά στα υπ’ όψιν όταν ξεκινάς να τον “χτίζεις”; Απαντήσεις σε όλα, με τη σειρά. Για να μην χρειάζονται και… περισσότερες απαντήσεις οι απαντήσεις, μετά!
Έχουμε και λέμε, λοιπόν:
– Home server και όχι NAS επειδή τα NAS δεν προσφέρουν περισσότερη ασφάλεια δεδομένων απ’ ότι ένα σχετικά αδύναμο PC σε ρόλο home server, τελικά. Κοινώς: “αν είναι να χτυπήσουν” οι σκληροί δίσκοι, θα “χτυπήσουν” είτε με “βαρύ” λειτουργικό, όπως αυτό ενός home server, είτε με “ελαφρύ”, όπως ένα βασικού επιπέδου Linux που χρησιμοποιούν τα NAS. Αυτό ισχύει είτε σε διαμορφώσεις JBOD (όλοι οι δίσκοι “έτσι χύμα”) είτε σε διαμορφώσεις RAID (και τέτοιες έχουμε δει ουκ ολίγες “χτυπημένες” και τη σχετική απώλεια δεδομένων). Οπότε ο… αστικός μύθος του “100% αξιόπιστου NAS” δεν συνιστά λόγο προτίμησής του σε σχέση με ένα PC σε ρόλο home server.
– Home server και όχι NAS επειδή τα δεύτερα δεν είναι επεκτάσιμα ή δεν είναι στον ίδιο βαθμό. Αν έχουν τους σκληρούς δίσκους ενσωματωμένους προσφέρονται σε σχετικά λογική τιμή, ναι, αλλά οι δίσκοι αυτοί είτε δεν αντικαθίστανται καθόλου είτε είναι δύσκολο ν’ αντικατασταθούν (χρειάζονται ταρζανιές με Linux για να μεταφερθούν τα δεδομένα από τους πρότερους δίσκους στους καινούργιους ανέπαφα). Ενώ στον home server, ακόμη και 5 θέσεων να είναι (όσες προσφέρουν τα tower μεσαίου μεγέθους και σχεδόν το maximum όσων προσφέρει ένα NAS), οι 4 θέσεις είναι διαχειρίσιμες χωρίς… “πολλά-πολλά”. Και η μεταφορά των δεδομένων, ανάλογα και με το λειτουργικό, σαφέστατα ευκολότερη.
– Home server και όχι NAS επειδή, τελικά, αν θέλεις να φτιάξεις πολύ καλό και σημαντικά επεκτάσιμο NAS, πρέπει “να τα σκάσεις”. Τα καλύτερα τέτοια NAS, όπως π.χ. της Synology ή της Drobo ή της NetGear είναι super, αλλά κοστίζουν… πρακτικά όσο ένα αντίστοιχο PC με μεσαίου μεγέθους tower. Δεν είναι τυχαίο, ούτε παράλογο: τα καλά NAS έχουν επεξεργαστές PC (π.χ. Atom), μνήμη 512-1024 ΜΒ και κανονικό σύστημα ψύξης με ανεμιστηράκι (που ακούγεται). Ε, σόρι. Αν είναι να δώσω €500-€800 για ένα NAS χωρίς δίσκους, το οποίο χρεώνει το συμπαγές μέγεθος και την ευκολία, δίνω τα ίδια χρήματα σε ένα PC με μεσαίου μεγέθους tower και το κόστος “βγαίνει” πρακτικά το ίδιο – με τον home server να παραμένει σε όλες τις αντίστοιχες ζώνες τιμής περισσότερο επεκτάσιμος. Κοινώς: ούτε ο… αστικός μύθος του “NAS γιατί κοστίζει λιγότερο” πρακτικά ισχύει, εκτός αν μιλάμε για χαμηλών χωρητικοτήτων NAS (π.χ 3-4 ΤΒ ή λιγότερο) και αν είσαι 100% βέβαιος εξ αρχής ότι ο αποθηκευτικός χώρος που αγοράζεις με το εκάστοτε NAS θα σού είναι αρκετός για πάντα. Και, πίστεψέ με, όταν μιλάμε για αποθηκευτικό χώρο (α) δεν μπορείς να είσαι 100% βέβαιος για κάτι και (β) η έκφραση “για πάντα” είναι άκυρη. Τέλος.
– Home server και όχι NAS επειδή το πρώτο είναι και ένα κανονικό, κανονικότατο αναβαθμίσιμο PC. Αν θέλεις κάποια στιγμή στο μέλλον π.χ. να “στέλνεις” μέσω streaming τέσσερις ταινίες ταυτόχρονα σε ισάριθμα δωμάτια του σπιτιού σου, ενώ παράλληλα “κατεβάζεις” κάτι μεγάλο από το Internet σε άλλο σκληρό δίσκο και κάνεις μετατροπή μιας ταινίας από ένα φορμά σε ένα άλλο, ο home server μπορεί ν’ αναβαθμιστεί με ταχύτερο επεξεργαστή, περισσότερη μνήμη και “κανονική” κάρτα γραφικών… και να τα κάνει όλα μαζί. Χωρίς πρόβλημα. Το NAS, όχι: όσον αφορά στις επιδόσεις, ό,τι αγόρασες την πρώτη μέρα που το απέκτησες, αυτό θα είναι πάντα.
Για να είμαι ακριβοδίκαιος, βέβαια, τα NAS έχουν και ουκ ολίγα πλεονεκτήματα απέναντι σε έναν home server. Είναι περισσότερο καλαίσθητα, καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο, τείνουν να παράγουν λιγότερο θόρυβο και καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια. Επίσης δεν είναι άλλο ένα PC που πρέπει να “νταντεύεις” (ενημερώσεις ασφαλείας κλπ). Αν οι ανάγκες κάποιου σε αποθηκευτικό χώρο, δε, είναι μικρές, π.χ. μικρότερες των 2-4 ΤΒ συνολικά, ένας home server είναι αυτό που λέμε “overkill”. Αλλά αν αυτές είναι μικρότερες των 2 TB, ε, τότε και το… NAS είναι overkill. Δεν παίρνεις καλύτερα δύο σκληρούς δίσκους των 2 TB, να κρατάς τον έναν backup στον άλλο και τα σημαντικότερα αρχεία σου σε μία υπηρεσία cloud α λα Dropbox ή Skydrive; Ε, μα!
Οπότε: home server και όχι NAS. Οι λόγοι είναι όλοι οι παραπάνω. Τώρα, πώς ακριβώς οι λόγοι αυτοί “μεταφράζονται” σε στοιχεία που οφείλει να έχει ένας home server για να είναι και αποτελεσματικός και αποδοτικός και επεκτάσιμος; Η απάντηση στο post Project: Home Server, η θεωρία (2) – και πάλι με σχετική λεπτομέρεια, εννοείται!