4Κ… και να καίνε!

Υπερυψηλή ευκρίνεια καλώς ήλθες κι επίσημα

Το λοιπόν, χωρίς κανενός είδους εισαγωγή και λογής-λογής περιστροφές: ένα από τα New Year’s Resolutions μου για τη χρονιά, το να αποκτήσω ένα μέσο προβολής υπερυψηλής ευκρίνειας, μπορεί να γίνει tick-off από την λίστα. Η τηλεόραση της φωτογραφίας είναι η νέα Sony X9005 στις 65 ίντσες. Είναι μία από τις καλύτερες τηλεοράσεις της κατηγορίας αυτή τη στιγμή – αν όχι η καλύτερη – και πιθανώς το ιδανικό “όχημα” για να ξεκινήσω να ασχολούμαι και πρακτικά με την εικόνα 4Κ. Για τα… θεωρητικά έχω δημοσιεύσει ήδη πληθώρα άρθρων στο Αθηνόραμα Digital, προφανώς. Αλλά, ε, διαφορετικά είναι να “παίξεις” με συσκευές προβολής, πηγές και περιεχόμενο ώστε να αποκτήσεις “από πρώτο χέρι” γνώμη για την πιο σημαντική πιθανότατα εξέλιξη στην αγορά του home cinema τα τελευταία χρόνια.

Επειδή, δε, την περίμενα αυτή τη συγκυρία, έχω… προετοιμαστεί ανάλογα. Την 65X9005 συνόδευσαν ο ενισχυτής STR-5800ES της Sony, ο οποίος είναι 4Κ all-the-way ready – “αφήνει να περνάει” εικόνα 4Κ χωρίς πρόβλημα και αναβαθμίζει σε 4Κ άλλες πηγές – καθώς και το Sony BDP-S790, ένα από τα λίγα BD player που αναβαθμίζει Blu-ray και DVD επίσης σε 4Κ. Είχα φτιάξει από το καλοκαίρι το δυνατό PC με τις δύο Titan για να βλέπω PC games σε αληθινή υπερυψηλή ευκρίνεια, έφτιαξα και ένα Media Center PC το οποίο θ’ αναλαμβάνει ν’ αναπαράγει αληθινό περιεχόμενο εικόνας 4Κ, όσο “βαρύ” κι αν είναι αυτό (λεπτομέρειες γι’ αυτό μελλοντικά). Το μόνο που λείπει πια είναι το PlayStation4 (μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχει βρει τη θέση του στο rack) και το Xbox One (αυτό από Μάρτη πια το βλέπω). Και τα δύο αρχικά δεν θα υποστηρίζουν games σε 4Κ, αλλά… θα δούμε – φωτογραφίες και video θ’ αναπαράγουν σίγουρα πάντως, κάποια στιγμή σχετικά σύντομα.

SonyX9005_Welcome_art_in_2
Παραμένει, βέβαια, το πρόβλημα του… τί να δει κανείς σε τηλεόραση 4Κ στις αρχές του φθινοπώρου του 2013. Έχω ήδη παραγγείλει το πρώτο και μοναδικό υλικό σε υπερυψηλή ευκρίνεια αυτή τη στιγμή, το περίφημο TimeScapes, κατεβάζω βιντεάκια και σκόρπιο υλικό από το YouTube και αλλού, υπάρχουν και τα PC games, υπάρχουν και τα Blu-ray “Mastered in 4K” (χωρίς όμως να είναι πραγματικά υψηλής ευκρίνειας). Θα βρω και κάποιο υλικό ακόμη, ενώ σημαντικό θα είναι και το πόσο καλά η νέα X9 της Sony αναβαθμίζει τα 720p και 1080p σε 2160p. Οι ώρες της δουλειάς θα είναι, αναγκαστικά, πολλές – όμως είναι βέβαιο πως θ’ αξίζουν τον κόπο. Η συνέχεια τις επόμενες εβδομάδες στο Αθηνόραμα Digital, με άλλα λόγια. Welcome, welcome 4K!